|
![cssbody=[pbdy] cssheader=[phdr]](visbilde.asp?MaxW=790&MaxH=600&VisF=ON&BID=1020)
Havnehagen
![cssbody=[pbdy] cssheader=[phdr] body=[Fra slutten av april er sangen til bøksangeren en viktig del av lydbildet i Havnehagen. Foto: Per Jan Hagevik]](visbilde.asp?MaxW=250&MaxH=500&VisF=ON&BID=1021)
Fra slutten av april er sangen til bøksangeren en viktig del av lydbildet i Havnehagen. Foto: Per Jan Hagevik
|
![cssbody=[pbdy] cssheader=[phdr] body=[Fra grusveien som går midt gjennom området kan man observere mange av artene på nært hold. Foto: Jonas Langbråten]](visbilde.asp?MaxW=250&MaxH=500&VisF=ON&BID=1022)
Fra grusveien som går midt gjennom området kan man observere mange av artene på nært hold. Foto: Jonas Langbråten
|
![cssbody=[pbdy] cssheader=[phdr] body=[Havnehagen har også en rik flora, her representert med hvitveis og kusymre. Foto: Jonas Langbråten]](visbilde.asp?MaxW=250&MaxH=500&VisF=ON&BID=1023)
Havnehagen har også en rik flora, her representert med hvitveis og kusymre. Foto: Jonas Langbråten
|
Havnehagen landskapsvernområde byr på flott edelløvskog og et rikt fugleliv. Lydbildet her en tidlig vårmorgen fylles av et vidt spekter av fuglesang, og bøksangeren er en av karakterartene.
Den idylliske edelløvskogen i Havnehagen ligger rett utenfor Vanse. Dette er et fint turområde med veier og turstier, og kan være et fint sted å tilbringe en vår- eller forsommermorgen. Beliggenheten gjør at området er mer skjermet for vinden som ofte er merkbar i de ytre delene av Listahalvøya.
Området er først og fremst attraktivt å besøke om våren og forsommeren, da fuglesangaktiviteten er på topp. En karakterart er bøksangeren, med sitt lett gjenkjennelige sangtrille. Sammen med sine slektninger gransanger og løvsanger synger den ivrig i området fra slutten av april. Sylvia-sangerne munk og hagesanger er også med på å skape liv i skogen, sammen med andre arter som spettmeis, trekryper og svarthvit fluesnapper. Dompap og kjernebiter har kanskje ikke så vakker sang som mange av de andre artene i området, men de kan likevel avsløre sin tilstedeværelse i området med lyden. Stjertmeis og løvmeis er også arter som hekker i området, som ofte avslører seg på lyden.
Edelløvskogen er også tiltrekkende for flere spetter, og både vendehals og dvergspett er blant artene som forekommer regelmessig her. Grønnspett og flaggspett er vanlige, mens gråspetten er litt mer sparsom. På våren er gjerne alle disse artene veldig lydytrende, både i form av tromming og sangstrofer.
Kattugla hekker også i området, og på kvelds- og nattestid kan de karakteristiske ropene ofte høres.
Aktuelle arter: Kattugle, vendehals, grønnspett, gråspett, flaggspett, dvergspett, hagesanger, munk, gulsanger, bøksanger, stjertmeis, løvmeis, spettmeis, trekryper, dompap og kjernebiter.
Adkomst: Fra Vanse: Ta av fra Rv43 mot Tomstad, og så til høyre mot Helvik etter Vanse kirke. Kjør forbi Vanse skole og videre noen få hundre meter og ta til venstre inn på en smal grusvei rett etter en sving. Grusveien deler seg etter hvert, og her er det muligheter for å parkere på en liten parkeringsplass før bommen ved veien som går til venstre. Herfra går man til fots oppover langs grusveien til høyre eller skogsstiene inne i området.
Nærmeste overnattingssted: Nordstranda Camping
Siste observasjoner fra Havnehagen (Linken fungerer foreløpig ikke etter at den nye versjonen av Artsobservasjoner ble lansert i mai 2015)
|
|